Strona 1 z 2

ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 06 maja 2016 10:27
autor: Arrowski
Moduł Stypendia zainstalowany jest na osobnym komputerze na systemie Windows Vista, posiadamy na ST dwie licencje. W chwili obecnej jest to wersja: G-1.03-2-0.3
Na serwerze na którym jest postawiony WIN 2012r2 zainstalowany jest obecnie POMOST i Świadczenia, czy jest możliwość połączenia baz ST z bazą Świadczenia bo to chyba jest ta sama aplikacja tylko nie wiem dlaczego została zainstalowana osobno - czy musi po przenosinach działać na osobnej bazie i należy zrobić kolejną instalacje?

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna aktualizacja

Post: 06 maja 2016 10:48
autor: TheSaint
zapewne można ją scalić ze świadczeniami. musiałbyś najpierw zaktualizować ST do tej samej wersji co SR i zgłosić się do Sygnity (usługa jest płatna)

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 06 maja 2016 11:36
autor: Arrowski
że powinny mieć identyczną aktualizacje na SR i ST to zrozumiałe, pytanie jeszcze ktoś coś takiego robił kiedyś? ile może kosztować takie scalenie?
i czy nie będzie ewentualnie przeszkadzała /zamulała/ serwera na którym jest już SR i POMOST

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 06 maja 2016 12:16
autor: TheSaint
Arrowski pisze:pytanie jeszcze ktoś coś takiego robił kiedyś?
tak
Arrowski pisze:ile może kosztować takie scalenie?
cena uzależniona od wielkości baz danych - pytanie do HD

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 06 maja 2016 12:58
autor: Arrowski
pytanie do HD wysłane,

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 8:15
autor: Arrowski
Jednak na ten czas zostawię to scalenie baz świadczeń ze stypendiami. Tylko zastanawiam się jak przeprowadzić taką instalacje skoro STYPENDIA są modułem świadczeń. Instaluje np do folderu na dysku c SYG_STYPENDIA. Tylko co z usługą JBossSwiadczenia przecież taka już istnieje dla FA/SW/SR

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 8:24
autor: MarcinD
Instalujesz jako program bez serwera ze wskazaniem na serwer SR, a na serwerze dodajesz tylko licencję? To nie tak się robi?
Nawet tę niescaloną bazę możesz na serwerze zamieścić, parametry połączenia ustawiasz w pliku stypendiów. O ile pamiętam jest to dbconnections.ini, ale niech mnie poprawi ktoś, ktoś kto ma to u siebie pod ręką.

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 8:29
autor: TheSaint
nie da się na jednej maszynie (znaczy się da się, ale musisz poprosić HD o procedurę przekonfigurowania portów). Ja dlatego mam 2 wirtualki

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 9:09
autor: MarcinD
Nawet jeśli zmienisz nazwy plików baz?

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 9:15
autor: TheSaint
nie chodzi o lokalizację i nazwy baz - a server Jboss. Jeden nie jest w stanie obsłużyć 2 oddzielnych aplikacji, a żeby zainstalować 2 instancje - wymagana jest konsultacja z HD. Do tego aktualizacja robi się skomplikowana. Jak dostałem kiedyś opis jak to zrobić to mi się odechciało. Łatwiej było postawić drugi serwer.

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 9:20
autor: MarcinD
Hmm. Ciekawe. Myślałem, że się da po prostu podpiąć kolejną bazę pod FB i uruchomić jak gdyby nigdy nic :)

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 15:06
autor: Arrowski
żeby zainstalować 2 instancje - wymagana jest konsultacja z HD. Do tego aktualizacja robi się skomplikowana.

odpowiedź HD SYGNITY:
Nie ma możliwości uruchomienia w jednym systemie operacyjnym dwóch osobnych instalacji aplikacji SR, gdyż jboss ma tylko jeden zestaw portów i 2 jbossy na tym samym zestawie portów nie mogą działać jednocześnie. Zalecamy zainstalowanie ST na innym serwerze zgodnie z podręcznikiem.

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 10 maja 2016 16:02
autor: Arrowski
Panowie podpowiedzcie jeszcze jak zaktualizować do nowej wersji. W chwili obecnej jest G-1.03-2-0.3.
Podczas uruchamiania programu pojawia się info iż wersja jest starsza niż 6m i czy ma sprawdzić na FTP, po zatwierdzeniu znajduje i zapisuje plik:
G-1.03-2-1.8_install - jest to kompletna wersja.
Mam ją instalować na ten sam folder czy lepiej pobrać jakiś sam update?
Z tego serwera uruchamia się sam moduł ST (tak jak widać na screenie w załączniku)

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 11 maja 2016 8:08
autor: TheSaint
musisz instalować po kolei wersje - przez Administracja - lista aktualizacji - zainstalować kolejno 2-0.4.; 2-0.5; 2-0.6; 2-0.7; 2-0.8

Re: ST - moduł Stypendia oddzielna baza

Post: 11 maja 2016 8:14
autor: MarcinD
Wystarczy ostatnią.